In 2022 vierde Museum Staphorst het veertigjarig bestaan. Op 9 juni 1982 verrichtte prins Claus met het planten van een eik de openingshandeling van de toenmalige Museumboerderij. Het museum ontwikkelde zich tot het cultuurhistorische hart van het dorp. Er zijn permanente en wisseltentoonstellingen over heden en verleden van het dorp. Ook organiseert het museum een groot aantal activiteiten voor iedereen. Vanaf 2013 is het museum als zelfstandige stichting verdergegaan. Het museum vertelt het verhaal van het dorp vol tradities, maar waar de ontwikkeling nooit stilstond.
Blogs
Een fietsdynamo voor je toefmuts
Wat heeft een fietsdynamo met een zondagse muts te maken? De fijngeplooide voorstrook van de zogenoemde toefmuts wordt in model…
Een luciferdoosje komt altijd van pas
Kleding wordt soms op een verrassende manier opgeborgen. In een lucifersdoosje bijvoorbeeld. De zogenoemde ‘droef’ is een decoratieve sluitband voor…
Breischede van een uurwerk
Deze breischede is goed een voorbeeld van hergebruik. De messing breischede is vervaardigd van één van de staanders uit het…
Agenda
Kindermiddag in Museum Staphorst
3 January 2025
We gaan op vrijdagmiddag 3 januari 2025 weer een gezellige spelletjesmiddag organiseren. Gewoon leuke spelletjes zoals: sjoelen, stokvangen, darten, eieren…
Workshop sajetten knopen maken
16 January 2025
VOLGEBOEKT – De Rouveense knopenmaakster Niesje Vos-Koobs verzorgt workshops sajetten knopen maken. Deze knopen maken vanouds deel uit van het…
Dialectavond
24 March 2025
Maart is traditioneel dialectmaand. Daarom organiseert het museum ook dit jaar een dialectavond. Op 24 maart 2025 kunnen liefhebbers van…