Geschiedenis

In 2022 vierde Museum Staphorst het veertigjarig bestaan. Op 9 juni 1982 verrichtte prins Claus met het planten van een eik de openingshandeling van de toenmalige Museumboerderij. Het museum ontwikkelde zich tot het cultuurhistorische hart van het dorp. Er zijn permanente en wisseltentoonstellingen over heden en verleden van het dorp. Ook organiseert het museum een groot aantal activiteiten voor iedereen. Vanaf 2013 is het museum als zelfstandige stichting verdergegaan. Het museum vertelt het verhaal van het dorp vol tradities, maar waar de ontwikkeling nooit stilstond.

Blogs

De glazenkast, een pronkkastje voor de woonkamer

In veel Staphorster woonkamers hangt een zogenoemde glazenkast: een vitrine boordevol bontgekleurde kopjes en andere versiering.

Neuteboom: geschilderde houtimitatie

Heldergele vlakken, oranjebruine biezen en sjabloonmotieven en soms een groen kader. Typisch voor traditionele Staphorster interieurs is de geschilderde houtimitatie op deuren, kozijnen, wandbetimmering en meubels.

Het zadeldekje: wol op wol slijt minder

In Staphorst helpen wollen zadelhoezen tegen slijtage van de kleding. De lokaal gangbare theorie is dat wol op wol minder slijt dan wol op ander materiaal, zoals (kunst)leer.

Agenda

Open Monumentendag

9 september 2023

Elk jaar stellen eigenaars van monumentale panden hun huis open voor belangstellend publiek. Loop ook eens binnen bij Museum Staphorst.

Kledingveilingen

Datum volgt

Terug van weggeweest: drie woensdagen in de zomervakantie, met diverse activiteiten in en om het museum.

Streekgerechtendag

Datum volgt

Pannenkoek, proemkreuze en pegeste: Staphorster gerechten voor de liefhebbers van lekker eten.