Organisatie

Museum Staphorst is sinds 2013 een zelfstandige stichting. Het museum bestaat uit twee panden. Het entreegebouw bevat de entree en ontvangstruimte. De boerderij is ingericht als museum.

Bestuur
Het museum heeft een grote groep enthousiaste vrijwilligers, die worden aangestuurd door het bestuur. Het bestuur komt eens per maand een avond bij elkaar. Op dit moment bestaat het bestuur uit Jan Talen (voorzitter), Gerrit Haasjes (penningmeester), Hilly Bisschop (secretaris), Johan de Bruijn (vice-voorzitter) en Alie Visscher (lid).

Er is plaats voor twee nieuwe bestuursleden. Wie heeft zin om zijn of haar vaardigheden in te zetten voor het culturele hart van het dorp? Het museum heeft voor de komende tijd veel plannen, waar we graag samen met jou over willen nadenken. Bestuurservaring is niet noodzakelijk, maar enthousiasme en toewijding wel. Laat ons weten als je interesse hebt.

Verslagen

Jaarverslag 2021

Jaarverslag 2020

Financieel verslag 2021

Financieel verslag 2020

Collectiebeleidsplan

ANBI
Museum Staphorst is ANBI geregistreerd. Fiscaal nummer: 852277611. Voor donateurs van culturele ANBI’s geldt een extra giftenaftrek. Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken. Ondernemingen die onder de vennootschapsbelasting vallen, mogen 1,5 keer het bedrag van de gift aftrekken in de aangifte vennootschapsbelasting.

Blogs

Een Staphorster kraplap van overzee

Een Staphorster kraplap uit Canada: streekdracht is vaak een stuk internationaler dan je zou denken.

De glazenkast, een pronkkastje voor de woonkamer

In veel Staphorster woonkamers hangt een zogenoemde glazenkast: een vitrine boordevol bontgekleurde kopjes en andere versiering.

Neuteboom: geschilderde houtimitatie

Heldergele vlakken, oranjebruine biezen en sjabloonmotieven en soms een groen kader. Typisch voor traditionele Staphorster interieurs is de geschilderde houtimitatie op deuren, kozijnen, wandbetimmering en meubels.

Agenda

Streekgerechtendag

14 October 2023

Pannenkoek, proemkreuze en pegeste: Staphorster gerechten voor de liefhebbers van lekker eten.