De glazenkast, een pronkkastje voor de woonkamer

In veel Staphorster woonkamers hangt een zogenoemde glazenkast: een vitrine boordevol bontgekleurde kopjes en andere versiering. Een bruidegom kreeg van zijn vrienden bij zijn huwelijk een spiegel en een klok. De bruid kreeg van haar vriendinnen bont gedecoreerd serviesgoed en sieraardewerk. Dit plaatste ze als decoratie in een glazenkast. De inhoud werd aangevuld met erfstukken. De glazenkast in Museum Staphorst is beschilderd met een notenhoutimitatie. Het aardewerk is van Europese makelij en dateert uit verschillende periodes. Een mooi ingerichte glazenkast is zo gevuld dat de achterwand niet te zien is. Het is de kunst de kopjes hoog op te stapelen. Ze worden opgevuld met zand, rijst of zaagsel.

Museum Staphorst glazenkast

Blogs

De glazenkast, een pronkkastje voor de woonkamer

In veel Staphorster woonkamers hangt een zogenoemde glazenkast: een vitrine boordevol bontgekleurde kopjes en andere versiering.

Neuteboom: geschilderde houtimitatie

Heldergele vlakken, oranjebruine biezen en sjabloonmotieven en soms een groen kader. Typisch voor traditionele Staphorster interieurs is de geschilderde houtimitatie op deuren, kozijnen, wandbetimmering en meubels.

Het zadeldekje: wol op wol slijt minder

In Staphorst helpen wollen zadelhoezen tegen slijtage van de kleding. De lokaal gangbare theorie is dat wol op wol minder slijt dan wol op ander materiaal, zoals (kunst)leer.