Neuteboom: geschilderde houtimitatie

Heldergele vlakken, oranjebruine biezen en sjabloonmotieven en soms een groen kader. Typisch voor traditionele Staphorster interieurs is de geschilderde houtimitatie op deuren, kozijnen, wandbetimmering en meubels. In het lokale dialect heet deze techniek neuteboom. Houtimitatie als bescherming of verfraaiing van houten meubels kwam aan het eind van de negentiende eeuw in heel Nederland voor. In Staphorst ontwikkelde deze techniek tot de typische schilderkunst die tot op de dag van vandaag heeft standgehouden. Niet meer als natuurgetrouwe houtimitatie, maar als decoratieschilderkunst. En de ontwikkeling gaat nog altijd door.

Het aanbrengen van neuteboom was vooral het werk van lokale huisschilders, ieder met hun eigen stijl. Wie het aandurfde probeerde het zelf, overigens met wisselend resultaat. Op een met (gekleurde) grondverf beschilderde ondergrond wordt het gele pigment aangebracht. Dit wordt in een houtnerfstructuur uitgestreken met veren, kwasten en andere hulpmiddelen. Vervolgens komen er randen en sjabloonmotieven op met oranjebruin pigment. Ten slotte volgt een synthetische lak. De schilder kwam neuteboom aanbrengen na een verbouwing of verhuizing, of bijvoorbeeld met een bijzondere gelegenheid als een bruiloft in het vooruitzicht.  

Neutemboom, geschilderde houtimitatie Museum Staphorst

Blogs

Heibel om een bijbelketting

Ook in de streekdracht komt het soms tot rebellie. Bijvoorbeeld als een stel Staphorster meisjes aan het eind van de…

Een Staphorster kraplap van overzee

Een Staphorster kraplap uit Canada: streekdracht is vaak een stuk internationaler dan je zou denken.

De glazenkast, een pronkkastje voor de woonkamer

In veel Staphorster woonkamers hangt een zogenoemde glazenkast: een vitrine boordevol bontgekleurde kopjes en andere versiering.