Over het museum

Klederdracht en een cultuurrijk heden en verleden

Staphorst, een gemeente met vele gezichten, spreekt tot de verbeelding. De lange lintbebouwing met haar kleurrijke boerderijen, de klederdracht, die nog steeds volop gedragen wordt, en de vele tradities en gewoonten, maakt Staphorst tot een unieke gemeente. Het museum biedt u volop de gelegenheid om het cultuurrijke heden en verleden van Staphorst te ontdekken. Museum Staphorst is gevestigd in een traditioneel gebouwde boerderij, die op een typisch Staphorster manier is ingericht. Het woongedeelte bevindt zich nog in oude staat en in het gedeelte dat vroeger de stal was, vindt u een (wisselende) expositie waar streekdracht, sieraden en volkskunst tentoongesteld worden.

Activiteiten voor kinderen

Kom gezellig op een morgen of middag met de kinderen naar Museum Staphorst en laat hen het Staphorst van vroeger en nu ervaren. Het ontdekkingsplezier voor kinderen is vaak groot zeker als ze ook nog spelletjes kunnen spelen, zowel binnen als buiten.
Er is een Educatieve speurtocht voor kinderen die gelijk na het verlaten van de entree start. Ze ontdekken hoe de mensen vroeger woonden, de tradities, de klederdracht, enz.

Het Speulhuus is een eigen ruimte voor kinderen, hier kunnen ze zich verkleden in de klederdracht en ervaren hoe het dragen van de klederdracht voelt en hoe het hun staat. Een foto waard! Er zijn meerdere spelletjes, ook hier weer zoals we vroeger speelden. Touwtjespringen, steltlopen, hoepelen, knikkerspel, schommelen, etc. of voor de kleintjes even op de wipkip.