Nieuws

Nieuws

Uncategorized

Staphorster Stipwerkdag

Op zaterdag 11 september vindt de jaarlijks stipwerkdag plaats. Van 11.00 uur tot 15.00 uur is het mogelijk om een indruk te krijgen van de stipwerk techniek, zowel de traditionele manier van het maken van de motieven op de Staphorster klederdracht als de meer experimentele wijze het tegenwoordig wordt toegepast.  En misschien even zelf experimenteren om te ervaren hoe het werkt?

Daarnaast is het een mooie gelegenheid om het museum te bezichtigen met de nieuwe exposities. Kleurrijk Geletterd – Borduren in Staphorst en de fototentoonstelling van Annie van Gemert.

Voor de kinderen is er een speurtocht, de mogelijkheid om je te verkleden in de Staphorster klederdracht en spelletjes van toen……

Uncategorized

Kledingveiling

Op 18 augustus vindt de jaarlijkse kledingveiling bij het Museum Staphorst plaats. Vanaf 9.00 uur kunt u de te veilen kleding te bezichtigen.  Op de waslijnen hangen de genummerde onderdelen ter bezichtiging. Naast volwassen kleding wordt er ook kinderkleding en linnen ondergoed verkocht. Vanaf 10.00 uur vindt met veel enthousiasme het ritueel van bieden plaats en ontvangt de koper zijn kledingstuk via een “luchtige zwaai”.  Een enerverende ochtend met vaak verrassende momenten.

Uncategorized

Film met kinderspelletjes

Films met kinderspelletjes
Museum Staphorst geeft een mooi inkijkje in de cultuur van Staphorst. Ook voor kinderen zijn er nieuwe activiteiten.
Er is een educatieve ‘speurroute’. In deze route zijn een aantal activiteiten, bedoeld om kinderen op een speelse en educatieve manier te laten kennismaken met de Staphorster cultuur en tradities.


In het ‘Speulhuus’, de ruimte die apart voor kinderen is ingericht, is Staphorster kleding die ze mogen aantrekken en waarin ze even kunnen spelen. Op een paar korte video’s laten Staphorster kinderen, ook verkleed in de dracht, zien welke spelletjes ze vroeger speelden, zoals touwtjespringen, steltlopen, bliklopen etc. Als ze gezien hebben hoe het moet, kunnen ze ook zelf lekker buitenspelen want alles is aanwezig.

Het vastleggen van de spelletjes op video, is onderdeel van het Leaderproject: Reestdal, Idyllisch beeklandschap voor fijnproevers. Met dit project wil men de natuurlijke, culturele en agrarische waarden van het gebied verduurzamen. Buitenspelen voor kinderen wordt steeds belangrijker. Mooi om daar als museum ook een bijdrage aan te kunnen leveren.

Leaderproject: al jaren werken organisaties in het Reestdal samen. Stichting Ondernemend Reestdal speelt hierin een belangrijke rol, zich inzettend om het gebied zichtbaarder en aantrekkelijker voor bezoekers te maken. Dit mooie natuurgebied leent zich daar goed voor.