Activiteiten in het museum

Een dag in Staphorst.

In en vanuit het museum zijn meerdere mogelijkheden en activiteiten voor groepen beschikbaar die kunnen bijdragen aan een gezellig “UITDAG”. Staphorst ligt namelijk vrij centraal in een mooie, natuurlijke omgeving met Giethoorn, Hasselt en Frederiksoord op korte rijafstand.

Er zijn meerdere arrangementen in het museum mogelijk. U kunt kiezen uit ons aanbod zoals hieronder benoemd. Deze activiteiten zijn te combineren met een koffietafel of een lunch bij het museum.

Voor het reserveren van een arrangement kunt u contact opnemen met 0522-462526 of een mail sturen naar info@museumstaphorst.nl

Ook is het mogelijk uw bezoek aan het museum te combineren met een activiteit in de omgeving. Een aantal van deze activiteiten/arrangementen vindt u op de pagina – in samenwerking met het museum en de pagina – in de omgeving van het museum.

Rondleiding in het museum

Een rondleiding in het museum onder leiding van een gids (al dan niet in de traditionele Staphorster klederdracht), die u alles kan vertellen over het heden en verleden van Staphorst.

Klederdrachtpresentatie in het museum

Bij deze klederdrachtpresentatie showt één van onze medewerk(st)ers de traditionele dracht en wat er allemaal bij hoort. U krijgt informatie over de gebruiken omtrent rouw en feestelijke gelegenheden en u leert dat ook klederdracht door de tijd heen verandert.

Staphorster Stipwerk workshops

De beginselen van het ambacht Staphorster Stipwerk kunt u tijdens een workshop in het museum leren. Staphorster Stipwerk is door het Nederlands Instituut voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed op de Nationale inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed geplaatst. U kunt leren stippen op stof, waar het stipwerk oorspronkelijk voor werd gebruikt, maar u kunt ook uw eigen sieraad of decoratie stippen!

Wandeling door het centrum van Staphorst

Voor deze wandeling van ongeveer 3 km is een route beschrijving beschikbaar. Tijdens de wandeling krijgt u een beeld van Staphorst, met uitleg over de bezienswaardigheden.

Busrit door Staphorst, Rouveen en het buitengebied. Duur ongeveer één uur.

Een vrijwilliger stapt bij u in de bus en geeft tijdens de busrit uitleg over de typische kenmerken van de boerderijen, de cultuur van het gebied etc.