Vaste opstelling

Staphorst staat bekend om de kleurrijke klederdracht die nog altijd gedragen wordt door een groot aantal inwoners. Ongeveer 500 vrouwen dragen nog dagelijks de klederdracht. Op hoogtij dagen zijn het er meer dan 700. Het aantal mannen dat de klederdracht nog draagt is zeer gering. In het museum bevindt zich een aanzienlijke collectie klederdracht. Dit is onderdeel van de permanente expositie, hoewel de kleding wel met enige regelmaat gewijzigd wordt. Daarbij horen ook de prachtige gestipte mutsen en zilveren oorijzers.

Een andere deelcollectie bevindt zich in het voorhuis van Museum Staphorst dat op authentieke wijze is ingericht, waar u ziet hoe er vroeger geleefd werd.  Het meubilair heeft de warme kleuren die zo typerend zijn voor Staphorst en de kasten liggen vol met uniek materiaal.
Omdat het museum gehuisvest is in een oude boerderij, hebben wij ook objecten die herinneren aan de tijd waarin de boerderij nog een boerenbedrijf was. Ook krijgt u een inkijkje  in het maken van de zilveren sieraden door de toenmalige zilversmid van Staphorst, een stoffenwinkel en  een weefruimte die inzicht geeft in het vervaardigen van stoffen die een rol spelen in de Staphorster dracht. In deze ruimte werd van 1983 tot 1991 stof geweven voor de klederdracht op  originele weefgetouwen.

Collectie

De collectie van Museum Staphorst bestaat uit ruim 5000 objecten. Een groot deel daarvan ligt in ons depot. Jaarlijks presenteren wij een nieuwe tijdelijke tentoonstelling. Dat geeft ons de gelegenheid om ook de objecten uit ons depot aan u te presenteren.

De weverij