Tijdelijke tentoonstellingen

Museum Staphorst toont Staphorster borduurtraditie

Kleurrijk Geletterd – Borduren in Staphorst is de titel van de nieuwe tentoonstelling die vanaf 1 april in Museum Staphorst te zien is. Bijzondere merklappen, gebruiksvoorwerpen, geborduurde streekdrachtkleding en kledingaccessoires tonen aan dat er een streekeigen Staphorster borduurtraditie bestond.

Uniek was niet het borduren op zich, want dat deden ook meisjes in de rest van Nederland, maar wel de uitwerking ervan. Die was bovenal kleurrijk en vol. Geen ruimte op het werkstuk bleef onbenut.
Borduren was in Staphorst en Rouveen vooral een bezigheid voor schoolgaande meisjes. Het ‘letteren’ maakte deel uit van het handwerkonderwijs op de lagere school en het lokale voortgezet onderwijs. Het hoogtepunt van de Staphorster borduurtraditie lag in de periode 1870-1970. Patronen werden veelvuldig gekopieerd. De creativiteit van de meisjes lag voornamelijk in de schikking van de beschikbare patronen op de ‘letterdoek’ en bij de keuze van borduursteken en kleuren bij het vrije borduurwerk.
Voor deze tentoonstelling heeft het museum kunnen putten uit de eigen verzameling, aangevuld met bijzondere bruiklenen van particulieren, veelal met de verhalen van de maaksters.

Fototentoonstelling Staphorst

Dit jaar (2021) zal de fotografe Annie van Gemert (Nijmegen) in de ontvangstruimte van het museum een collectie uit haar foto’s tentoonstellen die zij in de afgelopen jaren in Staphorst heeft gemaakt.

Kleurrijk Staphorst

In 2019 en 2020 heeft zij met enige regelmaat Staphorst en Rouveen bezocht. Zij was gecharmeerd van het authentieke karakter van het dorp. En met haar gespecialiseerde oog voor kleur en detail heeft ze veel op de foto vastgelegd. Zij mocht in meerdere huizen binnenkomen om de nog vrij oorspronkelijke inrichting te fotograferen.

Zij zal ook een fotoboek uitgeven over Staphorst uit de periode 2019 en 2020 met foto’s van inwoners in klederdracht in de authentieke boerderijen met de typische Staphorster interieurs. Vanaf ongeveer 7 februari kan men via www.annievangemert-crouwdfunding.nl het boek ‘Kleurrijk Staphorst’ vooraf met korting bestellen.

Metaalbewerking

De expositie Metaalbewerking geeft een beeld van een beroep in Staphorst dat een ruime geschiedenis heeft. In 1889 waren er minstens zeven smederijen. Staphorst was in die periode vooral gericht op boerenbedrijven, de smid was onmisbaar voor de landbouwwerktuigen zoals ploegen, drinktonnen voor vee, schoppen en schoffels, het ijzerbeslag van de wagenwielen en het hoefbeslag voor de paarden. De ontwikkeling in Staphorst ging door. In de 20ste eeuw was dat aantal gegroeid naar 17. Een aantal van de smederijen hebben zich in die periode ontwikkeld tot metaalbewerkingsbedrijven. Deels op het metaal bedrijventerrein net buiten de kern van Staphorst. Een aantal van deze bedrijven is uitgegroeid tot grote internationaal opererende bedrijven. In de expositie krijgt u een indruk van de metaalbewerking uit het midden van de vorige eeuw.

Staphorster Engelandvaarder

Met de viering van 75 jaar vrijheid, is de expositie over de Staphorster Engelandvaarder Jan Trompetter die tot eind oktober 2020 zou duren, verlengd. Jan was één van de twee Staphorster soldaten, die direct na de capitulatie van de Nederlandse strijdkrachten in mei 1940 wisten te ontsnappen naar Engeland. Deze tentoonstelling geeft aan de hand van de collectie authentieke, persoonlijke bezittingen van Jan Trompetter een beeld van het leven en lotgevallen van deze Engelandvaarder. Parallel hiermee wordt de geschiedenis verteld van de “Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene” waarvan Jan deel uitmaakte in Engeland en bij de invasie van Normandië in 1944/1945.

 

Foto’s van Staphorst

In 2019 ontving het museum een prachtige foto collectie van voormalig huisarts de Jong. Hij heeft in de periode dat hij in Staphorst werkzaam was veel gefotografeerd. Een aantal van deze foto’s worden nu tentoongesteld. De beelden geven een mooi inzicht in de cultuur van Staphorst.

 

Op de pagina expositie, vaste opstelling, vindt u een korte impressie over de nieuw ingerichte weefkamer.

Ieder jaar richten wij in ieder geval één nieuwe tentoonstelling in. Daarvoor putten we uit onze eigen collectie en werken we samen met andere organisaties en kunstenaars.