Tijdelijke tentoonstellingen

Museum Staphorst toont Staphorster borduurtraditie

Kleurrijk Geletterd – Borduren in Staphorst is de titel van de nieuwe tentoonstelling die vanaf 1 april in Museum Staphorst te zien is. Bijzondere merklappen, gebruiksvoorwerpen, geborduurde streekdrachtkleding en kledingaccessoires tonen aan dat er een streekeigen Staphorster borduurtraditie bestond.

Uniek was niet het borduren op zich, want dat deden ook meisjes in de rest van Nederland, maar wel de uitwerking ervan. Die was bovenal kleurrijk en vol. Geen ruimte op het werkstuk bleef onbenut.
Borduren was in Staphorst en Rouveen vooral een bezigheid voor schoolgaande meisjes. Het ‘letteren’ maakte deel uit van het handwerkonderwijs op de lagere school en het lokale voortgezet onderwijs. Het hoogtepunt van de Staphorster borduurtraditie lag in de periode 1870-1970. Patronen werden veelvuldig gekopieerd. De creativiteit van de meisjes lag voornamelijk in de schikking van de beschikbare patronen op de ‘letterdoek’ en bij de keuze van borduursteken en kleuren bij het vrije borduurwerk.
Voor deze tentoonstelling heeft het museum kunnen putten uit de eigen verzameling, aangevuld met bijzondere bruiklenen van particulieren, veelal met de verhalen van de maaksters.

Fototentoonstelling Staphorst

Dit jaar (2021) zal de fotografe Annie van Gemert (Nijmegen) in de ontvangstruimte van het museum een collectie uit haar foto’s tentoonstellen die zij in de afgelopen jaren in Staphorst heeft gemaakt.

In 2019 en 2020 heeft zij met enige regelmaat Staphorst en Rouveen bezocht. Zij was gecharmeerd van het authentieke karakter van het dorp. En met haar gespecialiseerde oog voor kleur en detail heeft ze veel op de foto vastgelegd. Zij mocht in meerdere huizen binnenkomen om de nog vrij oorspronkelijke inrichting te fotograferen.

Zij zal ook een fotoboek uitgeven over Staphorst uit de periode 2019 en 2020 met foto’s van inwoners in klederdracht in de authentieke boerderijen met de typische Staphorster interieurs. Je kunt via www.annievangemert-crouwdfunding.nl het boek ‘Kleurrijk Staphorst’ vooraf met korting bestellen.

Expositie van Daphne van den Berg

‘Losse eindjes uit het verleden zet ik vast in de tijd’

Haar borduurproject: Terugkeer naar Staphorst is solastalgie. Weemoed naar het landschap uit haar jeugd. Ze is opgegroeid in twee werelden. De randstad en het onverdorven Reestdal achter café Het Vergulde Ros bij Staphorst waar haar moeder is geboren en vertrokken.

In 2019 besluit ze haar jeugdherinneringen in beeld te brengen, in borduurwerk op drie Staphorster mutsjes van zwarte satijn. De traditie van de rouwkleuren van Staphorst blijft ze trouw, maar maakt haar eigen patronen van foto’s en verhalen van toen: ze kleurt ze in. De geschoten haas die ze van opa kreeg op haar verjaardag. De gele bloemen op het kuipje Becel. Het kraaien van de vogels als ze door het Reestdal liep richting Dickninge. Ze dacht dat het oneindig was.

Al bordurend ontrafelt ze de geschiedenis van haar familie. Losse eindjes uit het verleden zet ze vast in de tijd.

www.daphnevandenberg.nl

Metaalbewerking

De expositie Metaalbewerking geeft een beeld van een beroep in Staphorst dat een ruime geschiedenis heeft. In 1889 waren er minstens zeven smederijen. Staphorst was in die periode vooral gericht op boerenbedrijven, de smid was onmisbaar voor de landbouwwerktuigen zoals ploegen, drinktonnen voor vee, schoppen en schoffels, het ijzerbeslag van de wagenwielen en het hoefbeslag voor de paarden. De ontwikkeling in Staphorst ging door. In de 20ste eeuw was dat aantal gegroeid naar 17. Een aantal van de smederijen hebben zich in die periode ontwikkeld tot metaalbewerkingsbedrijven. Deels op het metaal bedrijventerrein net buiten de kern van Staphorst. Een aantal van deze bedrijven is uitgegroeid tot grote internationaal opererende bedrijven. In de expositie krijgt u een indruk van de metaalbewerking uit het midden van de vorige eeuw.

Staphorster Engelandvaarder

Met de viering van 75 jaar vrijheid, is de expositie over de Staphorster Engelandvaarder Jan Trompetter die tot eind oktober 2020 zou duren, verlengd. Jan was één van de twee Staphorster soldaten, die direct na de capitulatie van de Nederlandse strijdkrachten in mei 1940 wisten te ontsnappen naar Engeland. Deze tentoonstelling geeft aan de hand van de collectie authentieke, persoonlijke bezittingen van Jan Trompetter een beeld van het leven en lotgevallen van deze Engelandvaarder. Parallel hiermee wordt de geschiedenis verteld van de “Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene” waarvan Jan deel uitmaakte in Engeland en bij de invasie van Normandië in 1944/1945.

Ieder jaar richten wij in ieder geval één nieuwe tentoonstelling in. Daarvoor putten we uit onze eigen collectie en werken we samen met andere organisaties en kunstenaars.