Stipwerkdag 2020

Beleef de kunst en cultuur in Museum Staphorst op zaterdag 12 september!

Op zaterdag 12 september 2020 wordt in Museum Staphorst de jaarlijkse, dit jaar wat kleinschaliger, Staphorster Stipwerkdag georganiseerd. Vakdrukkers van de Stichting Staphorster Stipwerk verzorgen van 11.00 tot 15.00 uur een culturele invulling waarin ervaren, beleven en voelen van het Staphorst Stipwerk mogelijk is.

Op deze dag is er aandacht voor het traditionele Staphorster stipwerk, dat gebruikt werd en wordt in de Staphorster klederdracht, maar ook voor de eigentijdse toepassingen.

U kunt enthousiaste vakkrachten aan het werk verwachten met het maken van stempeltjes, een kunst op zich. Elk stempeltje is weer anders, de patronen van het stipwerk ontstaan door de combinatie van een aantal verschillende stempels. Hoe dat gaat kunt u zien bij de drukkers die zelf aan het werk zijn met het bedrukken van hun objecten en producten. Zij tonen hun vaardigheden en u kunt ook stempels en bedrukte stof of Staphorster stipwerk artikelen bij hen kopen.

Ook mag u zelf even proberen stipwerk te drukken, tegen een kleine vergoeding. Zo kunt u in de praktijk kennismaken met deze oude ambachtelijke druktechniek, die op de Nationale inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed staat.

Met het bezoek aan het museum hebt u gelijk een mooie gelegenheid om de bijzondere, tijdelijke, expositie van Jan Sluijters, Jo Koster en Stien Eelsingh te bekijken.

Door de coronavoorschriften is het wel noodzakelijk om van tevoren te reserveren, via het reserveringssysteem op de www.museumstaphorst.nl. Ook zullen de overige noodzakelijke voorschriften in acht genomen worden. Entree € 6.00

The event is finished.

sep 12 2020