Lezing Wim Coster: ‘Het befaamde Staphorster boertje’

Met de klompen of de schoenen al uit sprongen zijn klanten en patiënten uit de trein, nog voordat die tot stilstand was gebracht. Daarna begon tussen hen een wedloop om als eerste aan te komen bij ‘het Staphorster Boertje’. Onder die naam was Peter Stegeman (1840-1922) befaamd in heel Nederland.

Kwakzalver, koopman, kruidendokter: was hij het allemaal of allemaal niet? In ieder geval schreef hij tot zijn dood allerhande poeders, druppels, drankjes en zalven voor, ter genezing van de meest uiteenlopende kwalen. Ook in hoge kringen genoot hij aanzien. Dankzij enkele van zijn zonen werd de man een merk. Tegenstanders had hij eveneens. De Vereeniging tegen de Kwakzalverij, gesteund door de wet, voorop.

Historicus Wim, Coster zal op 10 juni vanaf 19:30 uur een lezing verzorgen over zijn betovergrootvader Peter Stegeman, ‘het Staphorster boertje’. Er is voorafgaand aan de lezing, in de pauze en na afloop gelegenheid om in de museumwinkel het nieuwe boek van Coster over het Staphorster boertje aan te schaffen en door hem te laten signeren.

Datum 10 juni, aanvang 19:30 uur, entree 5 euro per persoon. Aanmelden kan door een mail te sturen naar pr@museumstaphorst.nl.